Noni İçindeki Bazı Maddeler

      Noni meyvesini öyle bir makale ile kapatmak istemedim. Ben de detaylı bir noni meyvesi yazısı yazmaya karar verdim. Bu yazıda da öncelikle içerisindeki maddeleri ve ne işe yaradıklarından kısaca bahsedeceğim. Genellikle bu maddeler öncelikle kanser hastalıkları üzerinde etkili olmak üzere bir çok başka etkileri de mevcut. Hangi kanserler derseniz başta meme ve akciğer kanserleri olmak üzere bir çok kanserde etkili. Zaten aşağıda da kendi çapımda açıklayacağım.

     Damnacanthal'dan geçen yazıda zaten bahsetmiştim ama üzerinden bir kere daha geçmeyi uygun buluyorum. Damnacanthal ras fonksiyonu üzerine inhibitör etkisi bulunmakta.(1) Bu ne demek oluyor? Yani hücresel büyümeyi tetikleyen mekanizmayı engelliyor. Bu şekilde özellikle bazı kanser türlerinde büyümeyi engelliyor. Özellikle meme kanseri hücresi olan mcf-7 hücrelerinde inhibitör(durdurucu) etkisi olduğu ve apoptoz(kendi kendini yok etme) ile kanser hücrelerini öldürdüğünü biliyoruz(2). Başka bir çalışmada da HCC (Karaciğer kanseri türlerinden biri) kanserinde kanserli hücre sayısını azalttığı güçlü bir inhibitör etkisi olduğu raporlanmış.(3)

     Diğer bir aktif madde Epigallocatechin gallate (EGCG). EGCG tümör hücreleri üzerinde antioksidan ve antianjiyogenez etkisi mevcut.(4) Yani tümör hücresinin yeniden damarlanmasını etrafa yayılmasını engelliyor. Ve alizarin ile limonene adlı diğer iki aktif madde de over kanseri hücrelerinde etkili. Over kanseri hücrelerinde antianjiyogenezis ve apoptoz ile kanser mutasyonunu engellemekte.(5)

     Glukoronik asit ve diğer dört polisakkarit(galaktoz, arabinoz, ramnoz, glikozitler) ve içinde bulunan trisakkarit yağ asidi esteri ise sadece antitümör değil ayreten immün sistemi geliştirici ve antibakteriyel etkileri mevcut.(6) 

     Kersetin ise rahim ağzı kanserinde etkili olabileceği düşünülen son dönem umut verici maddelerden biri.(7) Çalışmalar  kersetin ile rahim ağzı kanseri arasında yakın ilişki buldu. Tahminen mitokondri ilişkili yolak üzerinden etkili.

     Noni meyvesinin içinde bulunan bir diğer madde skopoletin ve kseronin. Skopoletin; daha çok antiinflamatuar yolakta etkili. Skopoletin kullanımında inflamasyon belirteci olan MDA adlı bir değerin tedrici azaldığı bulunmuş(8) Kseronin ise direkt olarak kanser hücrelerine etkili olmasa da kanser ilaçlarının daha etkili olmasında etkili. Bunu da daha çok kanser hücrelerinin kapılarını açık tutarak yapıyor.(9) Monoterpen adında başka bir madde ise T hücre salınımını aktive ederek bir kaç kanser türünde ölümcül etki yapabiliyor. Başta da meme, akciğer ve karaciğer.(10)

     Havuçtan da bildiğimiz beta karoten noni meyvesinde de mevcut. Beta karoten ise daha çok prostat kanserinde etkili. Serbest radikaller üzerinde etkili olan beta karoten serbest radikalleri azaltarak prostet kanseri gelişimini engelliyor.(11) Son olarak galik asit de IgE'den histamin salımını düzenleyerek astım, ürtiker vb hastalıkların artmasını engelliyor.(12)

     Bu kadar madde anlatımı belki biraz sıkıcı olmuş olabilir ama bu kadar maddeyi içerisinde bulunduran bir meyvenin olması aslında bize alternatif tıpta özellikle egzotik meyvelerle tedavinin mümkün olabileceğini gösteriyor. Gelecek hafta noni meyvesinin hastalıklar üzerinde etkisi yazısında görüşmek üzere


     

(1)Hiramatsu T, Imoto M, Koyano T, Umezawa K. Induction of normal phenotypes in ras transformed cells by damnacanthal for Morinda citrifolia. Cancer Lett.1993;73(2):161-6.

(2)Aziz MYA, Abdul RO, Tamilselvan S, Swee KY, Wan YH, Ismail NH. Damnacanthal is a potent inducer of apoptosis with anticancer activity by stimulating p53 and p21 genes in MCF7 breast cancer. Oncology Letters. 2014;7(5):1479-84.

(3)Vilas JAG, Ana RQ, Miguel AM. Damnacanthal, a noni anthraquinone, inhibits c-Met and is a potent antitumor compound against Hep G2 human hepatocellular carcinoma cells. Sci Rep. 2015;5,(8021), 1-9

(4)Anonymous (2015a). EGCg in Green Tea Found to Limit Activity of Breast Cancer Cells. Asia Pacific Bio Tech News. 1998;2(35):562

(5)Hornick CA, Myers A, Sadowska KH, Anthony CT, Woltering EA. Inhibition of angiogenic initiation and disruption of newly established human vascular networks by juice from Morindacitrifolia (noni). Angiogenesis. 2003;6(2):143-9.

(6)Hirazumi A, Furusawa E. An immunomodulatory polysaccharide-rich substance from the fruit juice of Morinda citrifolia (noni) with antitumour activity. Phytotherapic Research.1999;13(5):380-87.

(7)Sun ZJ, Chen G, Hu X, Zhang W, Liu Y, Zhu LX. Activation of PI3K/Akt/IKKalpha/NF-kappa B signaling pathway is required for the apoptosis-evasion in human salivary adenoid cystic carcinoma: its inhibition by quercetin. Apoptosis. 2010;15(7):850-63.

(8)Chang TN, Jeng SD, Yi CC, Lee CY, Liao JC, Lee MM. Ameliorative Effects of Scopoletin from Crossostephium chinensis against Inflammation Pain and Its Mechanisms in Mice. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine

(9)Heinicke RM. The Xeronine system: a new cellular mechanism that explains the health promoting action of Noni and Bromelain. Direct source publishing, Orem, Utah. 2001.

(10)Hohl RJ. Monoterpenes as regulators of malignant cell proliferation. Adv Exp Med Biol. 1996;401:137-46.

(11)Heinonen OP, Demetrius A, Jarmo V, Philip RT, Jussi KH, Anne MH. Prostate cancer and supplementation with alpha-tocopherol and beta-carotene: incidence and mortality in a controlled trial. J Natl Cancer Inst. 1998;90(6):440-46

(12). Kim SH, Jun CD, Suk K, Choi BJ, Lim H, Park S. Gallic Acid Inhibits Histamine Release and Pro-inflammatory Cytokine Production in Mast Cells. Toxicol Sci. 2006;91(1):123-31

Yorumlar

Popüler Yayınlar