Armut Üzerine Genel Kültür
Bugüne kadar tür fazlalığı ile en çok dikkatimi çeken meyve oldu armutlar. Şu ana kadar bilinen üç binden fazla türü mevcut diyor vikipedi. Pubmed araştırmalarım ise beş binden fazla tür olduğunu söylüyor. -Tabii ben de pubmede itibar edip beş binden fazla tür olduğunu kabul edeceğim.- Bu meyve de nar gibi binlerce yıllık bir geçmişe sahip ama nar gibi Tevrat veya Kur’an’da ismi geçmiyor –Yakında genel kültür diye başladığım seri bu gidişle bağımsız hâle gelecek galiba. – lakin
Armutla
araştırmalarımda temel olarak üzüldüğüm nokta üç bin yıllık bir meyve olmasına
rağmen hem doğu etimolojisinde hem de batı etimolojisinde çok da kayda değer
bir şey bulamamak oldu. Ne kadar bana fazla zorlama geldi ise de deniz dibinde
bulunan incilere benzediği için kelime kökeninin oradan geldiği yazılıyordu.(
Armudun İngilizcesi: Pear; incinin İngilizcesi: Pearl)
Armut da
nar gibi binlerce yıldır şifa olarak kullanılmış bir bitki. Lakin armutun
çeşitliliği nedeniyle olsa gerek halk hekimliğinde batıda farklı doğuda farklı
şekillerde kullanılmış. Zaten doğuda özellikle uzak doğuda yetişen armut
türleri Avrupa’da yetişen armut türlerine göre daha şekerli, daha bazik ve tat
olarak da daha hafifmiş.(1) Hatta doğuda yetişen armutlar özellikle Güney Kore’de
yetişen armutlar Avrupa’da yetişen armutlara göre içerik olarak daha zengin.
Armutların
tedavide kullanıldığını söylemiştim zaten. Özellikle kullanıldığı tedaviler
ise; içki sonrası akşamdan kalma hâlinden kurtulma ve ağır yemek ve tatlıların
sindiriminin kolaşlaşması. Hatta alkolün etkisini azalttığı bilimsel olarak da
ispatlanmış.(2)
Korece
yazılan Çin tıbbı kitabında açıkça yazan şeklini çeviri yaparak aynen
aktarıyorum. “Fazla kullanımı zayıflatır ve ishal yapar. Ateşi tedavi eder,
öksürüğü bastırır ve susuzluğu giderir. Yanık yaralarında ağrıyı gidermek
ve çürümeyi önlemek için bir armut dilimi kullanılır. Çeşitli nedenlere bağlı
eklem ağrıları için faydalıdır. İdrara çıkma ve dışkılamayı rahatlatır. Göğüs
sıkışmasını ve nefes darlığını hafifletir. Alkol zehirlenmesini engeller.”(3)
(1) Reiland H, Slavin J. Systematic review of pears
and health. Nutr Today. 2015;50(6):301–305.
doi: 10.1097/NT.0000000000000112.
(2) Lee H, Isse T, Kawamoto T, Woo H, Kim AK, Park
JY, Yang M. Effects and action mechanisms of Korean pear (Pyrus pyrifolia cv.
Shingo) on alcohol detoxification. Phytother Res. 2012;26(11):1753–1758.
doi: 10.1002/ptr.4630.
(3) Li S Ben Cao Gang Mu (1596). 2018. Edited by
Korea Institute of Oriental Medicine. https://mediclassics.kr/books/190/volume/36
Yorumlar
Yorum Gönder