Besin Takviyesi Nedir? Ne için Kullanılır?

      Besin takviyesi toplumumuzda çok bilinmeyen ama özellikle korona pandemisinden sonra hayatımızda yer eden bir ürün yelpazesi oldu. Peki nedir bu besin takviyeleri? Besin takviyesi vücuda destek olmak için vücudun alamadığı vitamin ve minarellerin takviyesini dışardan almamızı böylelikle vücudun eksik olan mikrobesinlerinin (11 vitamin ve 74 minarelini) ve makrobesinlerinin (kollajen ve whey proteini) bazen bir kısmını bazen de tamamını karşılayarak vücuttaki reaksiyonların doğru işlenmesi için görev yapan yardımcı öğelerdir. 

     Besin maddeleri kullanmak zorunda mıyız peki? Maalesef gıda sektöründeki ilerlemelerle beraber üretilen besinler karnımızı doyuruyorken hem bedenimizi doyurmamakta hem de vücudumuzda zehir birikimine yol açmaktadır. Toprak ve hava kirliliği başta olmak üzere meyve ve sebzeleri üretmek için kullanılan hormonlar ve hızlı üretim için yapılan yöntemlerle ürün çok çıkmakta ama maalesef içindeki vitamin ve mineral değerleri azalmaktadır, ikinci olarak ilaçlar ve böcek zehirleri bitkileri böceklerden korumak için verilirken bitkilere ve bitkilerden de bizlere bulaşmakta ve sağlığımızı kötü yönde etkilemektedir.

     Durum böyle olunca hem almamız gereken vitamin ve mineralleri almak hem de almamamız gereken toksik maddeleri etkisiz hâle getirmek için gıda takviyeleri hayatımıza girmiş oluyor. Vitamin ve minerallerin eksik olduğuna dair çalışmaları özellikle İsviçre ve Almanya ortak yapım çalışması ortaya koymuştur. (1985 Pharmakonzern Geigy - İsviçre. 2002 Lebensmittellabor Karlsruhe / Sanatorium Oberthal)



      Daha detaylı olarak başka bir yazıda anlatmak üzere kısaca değinirsek; besin takviyelerini genel manada 3 alt gruba ayırabiliriz. Bunlar etken madde içerikli gıda takviyeleri, kurutulmuş gıdalardan yapılan gıda takviyeleri ve fonksiyonel gıdalar. Etken madde içerikli ürünler genelde ilaç endüstrisinde satılmak üzere sizdeki bulunan eksik vitamin veya minareli size yüksek dozlarda verilir veya takviye olarak sadece etken madde ekstrete edilir ve direkt hap şeklinde veya toz şeklinde suda eritilerek verilir. Kurutulmuş gıdalardan yapılan gıda takviyeleri aslında hayatımıza eskiden beri girmiş özellikle (ne kadar ben bu tabirden rahatsız da olsam) koca karı ilaçları olarak bilinen ve ahtarlarda satılan bitkilerin kurutulmuş hâli ile özellikle çay yapmak için kullanılırlar. Fonksiyonel gıdalar ise üretimi özel olarak yapılan meyve ve sebzelerin besin değerleri korunarak soğuk sıkım yöntemi ile %97verimlilik ile paketlenmiş hâlidir. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar