Antosiyanin Bitki Ailesinin İkinci Üyesi
İki
haftadır kırmızı-mor meyveler ailesi üzerinde yazmamın en büyük etkilerinden
biri makaleler gösteriyor ki; kırmızı-mor meyvelerin diyetle alımı(bu diyetle
alım illaki yemek zorunda olduğunuz manasına gelmiyor. İçeriği bozulmamış meyve
ekstresi, meyve suyu veya soğuk sıkım meyve paketleri de buna dahildir.) insan
sağlığı, performansı ve hastalıkları üzerinde olumlu ve derin etkisi olduğunu
net bir şekilde ortaya koymuş durumda. Bu meyveleri süper gıda olarak
nitelemekteler.(1)
Bunlardan
bugün ikincisini anlatacağım Türkçesi yüksek mavi yemiş olsa da tam bir ismi
yok yaban mersini olarak biliniyor ama yaban mersini olarak bir sürü tür var. Aslında
bu meyve ne kadar ismi mavi olsa da aslında kırmızı-mor meyve ailesi grubunda.
Kırmızı-mor meyve olduğu için özellikle ve öncelikle söylemem gereken madde içinde
antosiyanin olması. Antosiyanin aslında antioksidan özellikte olması ile
birlikte araştırdığım makaleler antosiyaninin aynı zamanda güçlü bir
kardiyovasküler koruyucu özellikte olduğunu ve düzenli kullanımda kardiyovasküler
hastalık riskini azalttığını söylüyor.(2)
Antosiyaninler, beyin merkezlerinde
artan nöronal sinyalleşme ile ilişkilendirilmiştir. Bu nöronal sinyalleşme
hafıza fonksiyonuna aracılık etme ve ayrıca gelişmiş glikoz atımı, nörodejenerasyonu
hafifletmesi gibi bir çok beklenen faydalar sağlar. Yapılan bir çalışmada,
erken hafıza değişiklikleri olan dokuz yaşlı yetişkinden oluşan bir örneklemde
yaban mersini suyunun günlük tüketiminin etkilerini araştırdı. 12 haftada,
geliştirilmiş eşli ortak öğrenme (p = 0.009) ve kelime listesi hatırlama (p =
0.04) gözlemlendi. Ek olarak, depresif semptomların azaldığını (p =
0.08) ve daha düşük glikoz seviyelerini (p = 0.10) düşündüren eğilimler vardı. Buna
ek olarak orta vadeli yaban mersini takviyesinin nörobilişsel fayda
sağlayabileceğini ve önleyici potansiyel ve nöronal mekanizmaları incelemek
için daha kapsamlı insan denemeleri için bir temel oluşturabileceğini
düşündürmektedir.(3) Bu cümleler biraz karışık olabilir belki basit bir
dille şunu demek istiyor. Antosiyanin hem hafıza ile öğrenmeyi güçlendiriyor
hem demans için koruyucu etkisi mevcut. Benim şahsi düşüncem bu durum içindeki
antisiyonin ile birlikte içindeki yüksek B6 vitamini ile de alakalı olduğunu
düşünüyorum. Çünkü makaleler yapıldığı zaman ister istemez detaylara takılınca
üst pencereden bakmayı unutturabiliyor. Bir üçüncü olarak da diğer nörobilişsel
bitkilerle de etkisinin artacağını düşünüyorum. Diğer bitkilerde araştırmamla
beraber belki de daha bir çok faydasını öğreneceğiz antosiyaninin.
Sadece
antosiyanin açısından değil fenol bileşikleri açısından çok zengin bir meyve
olan bu meyve- her seferinde yüksek mavi yemiş ismini kullanmak biraz tuhaf
geldi açıkçası bana- özellikle zararlı bağırsak ve idrar yolu bakterilerin tutunmasını
engelleyecek -tıpta antiadeziv etki dediğimiz- yapışmayı engelleyici etkisi
mevcut. Bu şekilde hastalık etkenlerinin daha hızlı bir şekilde vücuttan
atılmasını kolaylaştırmış. Hatta tıpta dirençli bakterilerden sayılan K. Pneumoniae bakterisinde bile
olumlu sonuçlar alınmış.(4) Bu sonuç bize direnç kazanan bakterilerle oluşan
enfeksiyonlarda iyileşmeye çok büyük katkılar sağlamakta ve alternatif bir yol
göstermekte.
Bu meyvenin kadmiyum ve oksijen peroksit gibi
bazı vücudu erken yaşlandıran(oksidatif strese yol açan) maddeleri de inhibe
ettiği(5); sigaranın olduğu endotel disfonksiyonu tersine çevirdiği yani
sigaranın neden olduğu damarlardaki tıkanmayı onardığı(6); vücutta immünsistemi
düzenleyici etkilerinin olduğu(7); İnflamatuvar bağırsak hastalığı olarak
bilinen ülseratif kolitte antiinflamatuvar etki ile hastalığın gerilemesine
yardımcı olduğu(8); DNA hasarı ile oluşan hücresel hasara karşı koruduğu(9) ve belki de okumaya bin altı yüz elli makaleyi
vaktim olmadığı için öğrenemediğim daha bir çok faydası mevcut.
Güzel bir yüksek mavi yemiş fotoğrafı ile
veda ediyorum haftaya başka bir yazıda görüşmek üzere…
(1) Seeram NP. Berry fruits: compositional
elements, biochemical activities, and the impact of their intake on human
health, performance, and disease. J Agric Food Chem. 2008 Feb 13;56(3):627-9.
doi: 10.1021/jf071988k. Epub 2008 Jan 23. PMID: 18211023.
(2) Wood E , Hein S , Heiss C , Williams C ,
Rodriguez-Mateos A . Blueberries and cardiovascular disease prevention. Food
Funct. 2019 Dec 11;10(12):7621-7633. doi: 10.1039/c9fo02291k. PMID: 31776541.
(3) Krikorian R, Shidler MD, Nash TA, Kalt W,
Vinqvist-Tymchuk MR, Shukitt-Hale B, Joseph JA. Blueberry supplementation
improves memory in older adults. J Agric Food Chem. 2010 Apr
14;58(7):3996-4000. doi: 10.1021/jf9029332. PMID: 20047325; PMCID: PMC2850944.
(4) Gato E, Rosalowska A, Martínez-Guitián M, Lores
M, Bou G, Pérez A. Anti-adhesive activity of a Vaccinium corymbosum
polyphenolic extract targeting intestinal colonization by Klebsiella
pneumoniae. Biomed Pharmacother. 2020 Dec;132:110885. doi:
10.1016/j.biopha.2020.110885. Epub 2020 Oct 28. PMID: 33113420.
(5) Oprea E, Ruta LL, Nicolau I, Popa CV, Neagoe
AD, Farcasanu IC. Vaccinium corymbosum L. (blueberry) extracts exhibit
protective action against cadmium toxicity in Saccharomyces cerevisiae cells.
Food Chem. 2014;152:516-21. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.12.020. Epub 2013 Dec
11. PMID: 24444969.
(6) Del Bo' C, Porrini M, Campolo J, Parolini M,
Lanti C, Klimis-Zacas D, Riso P. A single blueberry (Vaccinium corymbosum)
portion does not affect markers of antioxidant defence and oxidative stress in
healthy volunteers following cigarette smoking. Mutagenesis. 2016
Mar;31(2):215-24. doi: 10.1093/mutage/gev079. Epub 2015 Nov 23. PMID: 26602318.
(7) Shi D, Xu M, Ren M, Pan E, Luo C, Zhang W, Tang
Q. Immunomodulatory Effect of Flavonoids of Blueberry (Vaccinium corymbosum L.) Leaves via the NF-κB Signal Pathway in LPS-Stimulated RAW 264.7
Cells. J Immunol Res. 2017;2017:5476903. doi: 10.1155/2017/5476903. Epub 2017
Dec 27. PMID: 29445755; PMCID: PMC5763064.
(8) Pervin M, Hasnat MA, Lim JH, Lee YM, Kim EO, Um
BH, Lim BO. Preventive and therapeutic effects of blueberry (Vaccinium
corymbosum) extract against DSS-induced ulcerative colitis by regulation of
antioxidant and inflammatory mediators. J Nutr Biochem. 2016 Feb;28:103-13.
doi: 10.1016/j.jnutbio.2015.10.006. Epub 2015 Oct 26. PMID: 26878787.
Yorumlar
Yorum Gönder