Antosiyanin Bitki Ailesinin İkinci Üyesi

     İki haftadır kırmızı-mor meyveler ailesi üzerinde yazmamın en büyük etkilerinden biri makaleler gösteriyor ki; kırmızı-mor meyvelerin diyetle alımı(bu diyetle alım illaki yemek zorunda olduğunuz manasına gelmiyor. İçeriği bozulmamış meyve ekstresi, meyve suyu veya soğuk sıkım meyve paketleri de buna dahildir.) insan sağlığı, performansı ve hastalıkları üzerinde olumlu ve derin etkisi olduğunu net bir şekilde ortaya koymuş durumda. Bu meyveleri süper gıda olarak nitelemekteler.(1)

     Bunlardan bugün ikincisini anlatacağım Türkçesi yüksek mavi yemiş olsa da tam bir ismi yok yaban mersini olarak biliniyor ama yaban mersini olarak bir sürü tür var. Aslında bu meyve ne kadar ismi mavi olsa da aslında kırmızı-mor meyve ailesi grubunda. Kırmızı-mor meyve olduğu için özellikle ve öncelikle söylemem gereken madde içinde antosiyanin olması. Antosiyanin aslında antioksidan özellikte olması ile birlikte araştırdığım makaleler antosiyaninin aynı zamanda güçlü bir kardiyovasküler koruyucu özellikte olduğunu ve düzenli kullanımda kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını söylüyor.(2)

     Antosiyaninler, beyin merkezlerinde artan nöronal sinyalleşme ile ilişkilendirilmiştir. Bu nöronal sinyalleşme hafıza fonksiyonuna aracılık etme ve ayrıca gelişmiş glikoz atımı, nörodejenerasyonu hafifletmesi gibi bir çok beklenen faydalar sağlar. Yapılan bir çalışmada, erken hafıza değişiklikleri olan dokuz yaşlı yetişkinden oluşan bir örneklemde yaban mersini suyunun günlük tüketiminin etkilerini araştırdı. 12 haftada, geliştirilmiş eşli ortak öğrenme (p = 0.009) ve kelime listesi hatırlama (p = 0.04) gözlemlendi. Ek olarak, depresif semptomların azaldığını (p = 0.08) ve daha düşük glikoz seviyelerini (p = 0.10) düşündüren eğilimler vardı. Buna ek olarak orta vadeli yaban mersini takviyesinin nörobilişsel fayda sağlayabileceğini ve önleyici potansiyel ve nöronal mekanizmaları incelemek için daha kapsamlı insan denemeleri için bir temel oluşturabileceğini düşündürmektedir.(3) Bu cümleler biraz karışık olabilir belki basit bir dille şunu demek istiyor. Antosiyanin hem hafıza ile öğrenmeyi güçlendiriyor hem demans için koruyucu etkisi mevcut. Benim şahsi düşüncem bu durum içindeki antisiyonin ile birlikte içindeki yüksek B6 vitamini ile de alakalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü makaleler yapıldığı zaman ister istemez detaylara takılınca üst pencereden bakmayı unutturabiliyor. Bir üçüncü olarak da diğer nörobilişsel bitkilerle de etkisinin artacağını düşünüyorum. Diğer bitkilerde araştırmamla beraber belki de daha bir çok faydasını öğreneceğiz antosiyaninin.

     Sadece antosiyanin açısından değil fenol bileşikleri açısından çok zengin bir meyve olan bu meyve- her seferinde yüksek mavi yemiş ismini kullanmak biraz tuhaf geldi açıkçası bana- özellikle zararlı bağırsak ve idrar yolu bakterilerin tutunmasını engelleyecek -tıpta antiadeziv etki dediğimiz- yapışmayı engelleyici etkisi mevcut. Bu şekilde hastalık etkenlerinin daha hızlı bir şekilde vücuttan atılmasını kolaylaştırmış. Hatta tıpta dirençli bakterilerden sayılan K. Pneumoniae bakterisinde bile olumlu sonuçlar alınmış.(4) Bu sonuç bize direnç kazanan bakterilerle oluşan enfeksiyonlarda iyileşmeye çok büyük katkılar sağlamakta ve alternatif bir yol göstermekte.

     Bu meyvenin kadmiyum ve oksijen peroksit gibi bazı vücudu erken yaşlandıran(oksidatif strese yol açan) maddeleri de inhibe ettiği(5); sigaranın olduğu endotel disfonksiyonu tersine çevirdiği yani sigaranın neden olduğu damarlardaki tıkanmayı onardığı(6); vücutta immünsistemi düzenleyici etkilerinin olduğu(7); İnflamatuvar bağırsak hastalığı olarak bilinen ülseratif kolitte antiinflamatuvar etki ile hastalığın gerilemesine yardımcı olduğu(8); DNA hasarı ile oluşan hücresel hasara karşı koruduğu(9) ve  belki de okumaya bin altı yüz elli makaleyi vaktim olmadığı için öğrenemediğim daha bir çok faydası mevcut.

     Güzel bir yüksek mavi yemiş fotoğrafı ile veda ediyorum haftaya başka bir yazıda görüşmek üzere…

       

(1)   Seeram NP. Berry fruits: compositional elements, biochemical activities, and the impact of their intake on human health, performance, and disease. J Agric Food Chem. 2008 Feb 13;56(3):627-9. doi: 10.1021/jf071988k. Epub 2008 Jan 23. PMID: 18211023.

(2)   Wood E , Hein S , Heiss C , Williams C , Rodriguez-Mateos A . Blueberries and cardiovascular disease prevention. Food Funct. 2019 Dec 11;10(12):7621-7633. doi: 10.1039/c9fo02291k. PMID: 31776541.

(3)   Krikorian R, Shidler MD, Nash TA, Kalt W, Vinqvist-Tymchuk MR, Shukitt-Hale B, Joseph JA. Blueberry supplementation improves memory in older adults. J Agric Food Chem. 2010 Apr 14;58(7):3996-4000. doi: 10.1021/jf9029332. PMID: 20047325; PMCID: PMC2850944.

(4)   Gato E, Rosalowska A, Martínez-Guitián M, Lores M, Bou G, Pérez A. Anti-adhesive activity of a Vaccinium corymbosum polyphenolic extract targeting intestinal colonization by Klebsiella pneumoniae. Biomed Pharmacother. 2020 Dec;132:110885. doi: 10.1016/j.biopha.2020.110885. Epub 2020 Oct 28. PMID: 33113420.

(5)   Oprea E, Ruta LL, Nicolau I, Popa CV, Neagoe AD, Farcasanu IC. Vaccinium corymbosum L. (blueberry) extracts exhibit protective action against cadmium toxicity in Saccharomyces cerevisiae cells. Food Chem. 2014;152:516-21. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.12.020. Epub 2013 Dec 11. PMID: 24444969.

(6)   Del Bo' C, Porrini M, Campolo J, Parolini M, Lanti C, Klimis-Zacas D, Riso P. A single blueberry (Vaccinium corymbosum) portion does not affect markers of antioxidant defence and oxidative stress in healthy volunteers following cigarette smoking. Mutagenesis. 2016 Mar;31(2):215-24. doi: 10.1093/mutage/gev079. Epub 2015 Nov 23. PMID: 26602318.

(7)   Shi D, Xu M, Ren M, Pan E, Luo C, Zhang W, Tang Q. Immunomodulatory Effect of Flavonoids of Blueberry (Vaccinium corymbosum L.) Leaves via the NF-κB Signal Pathway in LPS-Stimulated RAW 264.7 Cells. J Immunol Res. 2017;2017:5476903. doi: 10.1155/2017/5476903. Epub 2017 Dec 27. PMID: 29445755; PMCID: PMC5763064.

(8)   Pervin M, Hasnat MA, Lim JH, Lee YM, Kim EO, Um BH, Lim BO. Preventive and therapeutic effects of blueberry (Vaccinium corymbosum) extract against DSS-induced ulcerative colitis by regulation of antioxidant and inflammatory mediators. J Nutr Biochem. 2016 Feb;28:103-13. doi: 10.1016/j.jnutbio.2015.10.006. Epub 2015 Oct 26. PMID: 26878787.

Yorumlar

Popüler Yayınlar