Kalp mi Hastalığına Son?

     Başlık belki komik gelecektir ama en etkili başlık noni meyvesi için bu olabilirdi. Okudukça da kendine çekiyor noni meyvesi. İleride de anlatacağım ama yok yok maşallah meyvede.

     Noni meyvesi aslında iki bin yıldır geleneksel tıpta Polinezya başta olmak üzere Malezya ve Hindistan gibi bir çok ülkede kullanılmakta. En başlarda yara iyileşmesi için kullanılmış aslında. Antibakteriyel, antiviral, antifungal, antitümör, antihelmintik, analjezik, hipotansif, antienflamatuar ve bağışıklık arttırıcı dahil olmak üzere çok çeşitli terapötik etkilere sahip olduğu bildirilmektedir. (1)



     Aslında sağlığı ile bilinçli olarak ilgilenenlerin de farkında olduğu üzere hastalıklarımız daha çok yemek düzenimizin bozulması ile ortaya çıktı. Bunu ilk yazımda sadece yediklerimizin değer olarak ne kadar düştüğünü göstererek sunmuştum aslında. Ama sadece bu değil mikrobesin değerlerinin düşük olması yanında işlenmiş olmaları da vücudumuzdaki mikrobiyotayı değiştirdi. Yani vücudumuza yarar sağlayan bakterilerin yerini yavaş yavaş başka başka bakterilerin almasına neden oldu. Böylelikle yeni dönem bozukluklar dediğimiz obezite, hipertansiyon, diyabet(şeker hastalığı) yağlı karaciğer hastalığı vb hastalıklarda artış oldu.(2)

      Burada devreye işlenmişe karşı doğal olan; mikrobesinleri düşük yiyeceklere karşı yabani meyveler giriyor sahneye. Tabi bu meyvelerin başında  şahı noni meyvesi geliyor. Bulgular, noni meyvesinin artrit ve gut hastalıklarının iyileşmesine yardım ve ağrıların azalmasından(3,4), kanserli hastalarda yorgunluğun azalması ve fiziksel fonksiyonların korunmasına(5); menstrüel kramplar, hipertansiyon, yanıklar, depresyon, ateroskleroz, sindirim, ağrı için rahatlama ve diğer pek çok konuda faydalı etkileri tanımlandı.(6)



     Tabi günümüzün en önemli üç hastalık grubu olan kanser, obezite ve bağımlı hastalıklar -aslında bu iki hastalıkta çok geniş iki hastalık grubu ama genel mekanizmalar yönünden benzer olduğu için toplu bir kalemde aldım şimdilik- ve tip iki diyabetes mellitus(T2DM) yani şeker hastalığını en sık görülen çeşidi. 

     Noni meyvesinde dempacathal adlı bir molekül izole edildi. Antikanser özelliği olan bu maddenin temel özelliği oksidatif hasarı ve serbest radikalleri azaltarak hücre yıpranmasını azaltmak. Yani hücrelerimizin yaramaz çocuklarının yaramazlık yapmasını engellemek şeklinde düşünebilirsiniz.(7)

     Obezite ve bağımlı hastalıkları iyileştirmede etkili olduğunu bildiğimiz bir çok ligamentleri de salması ile bu hastalık grubunda da etkili bir sonuç alınmışamericanin A, americanol A, episesamin 2,6-dicatechol, isoprincepin, lirioresinol, lirioresinol B dimetil eter, morindolin ve 3,3'-bisdemethypinoresinol bu maddelerin başında geliyor.(8)

     Yoğun araştırma çabaları ile ne kadar hangi madde olduğu bulunamasa da in vitro çalışmalarda T2DM modellerinde glukoz hemostazı üzerinde olumlu etkileri olduğunu bulmuş. Noni meyvesinin antidiyabetik etki gösterdiği ispatlanmıştır.(9)


KAYNAKÇA

1.(Wang MY, West BJ, Jensen CJ, Nowicki D, Su C, Palu AK, Anderson G. Morindacitrifolia (Noni): a literaturereviewandrecentadvances in Noniresearch. ActaPharmacol Sin. 2002 Dec;23(12):1127-41. PMID: 12466051.)

2. Inada AC, Figueiredo PS, Santos-Eichler RAD, Freitas KC, Hiane PA, Castro AP, Guimarães RCA. Morinda citrifolia Linn. (Noni) and Its Potential in Obesity-Related Metabolic Dysfunction. Nutrients. 2017 May 25;9(6):540. doi: 10.3390/nu9060540. PMID: 28587078; PMCID: PMC5490519.

3.(Basar S, Uhlenhut K, Högger P, Schöne F, Westendorf J. Analgesicandantiinflammatoryactivity of Morindacitrifolia L. (Noni) fruit. PhytotherRes. 2010 Jan;24(1):38-42. doi: 10.1002/ptr.2863. PMID: 19548275.)

4.(Palu A, Deng S, West B, Jensen J. Xanthineoxidaseinhibitingeffects of noni (Morindacitrifolia) fruitjuice. PhytotherRes. 2009 Dec;23(12):1790-1. doi: 10.1002/ptr.2842. PMID: 19434757.)

5. Issell B.F., Gotay C.C., Pagano I., Franke A.A. Using quality of life measures in a phase I clinical trial of noni in patients with advanced cancer to select a phase II dose. J. Diet. Suppl. 2009;6:1–11. doi: 10.3109/19390210903280272

6. Heinicke R.M. The pharmacologically active ingredient of noni. Pac. Trop. Bot. Gard. Bull. 1985;15:10–14.

7. Hiramatsu T., Imoto M., Koyano T., Umezawa K. Induction of nornal phenotypes in ras-transformed cells by damnacanthal from Morinda citrifoliaCancer Lett. 1993;73:161–166. doi: 10.1016/0304-3835(93)90259-C.

8. Lin C.F., Ni C.L., Huang Y.L., Sheu S.J., Chen C.C. Lignans and anthraquinones from the fruits of Morinda citrifoliaNat. Prod. Res. 2007;21:1199–1204. doi: 10.1080/14786410601132451.

9.  Nguyen P.H., Yang J.L., Uddin M.N., Park S.L., Lim S.I., Jung D.W., Williams D.R., Oh W.K. Protein Tyrosine Phosphatase 1b (PTP1b) inhibitors from Morinda citrifolia (noni) and their insulin mimetic activity. J. Nat. Prod. 2013;76:2080–2087. doi: 10.1021/np400533h.

Yorumlar

Popüler Yayınlar