Noni Meyvesinin Etkileri

      Noni meyvesinin şimdilik son yazısı olacak tahminen. Sizleri de çok sıkmak istemem aynı konu üzerinden. Noni meyvesinin etkilerini iki ana başlık altında incelemeyi daha uygun buldum aslında. Bir vücuda yaptığı etkiler ve ikinci olarak hastalıklara karşı etkileri.

     Tabii ki de en önemli etkisi antitümör etkisi. Bir çok kanserde etkili olduğunu artık biliyoruz. Hatta kanser tedavisinde sisplatin, doksorubisin, 5-florourasil ve vinkristin ile birlikte bu kemoterapotik ilaçların etkisini artırdığı yönünde çalışmalar mevcut.(1) Aynı zamanda kemoterapotik ilaçların yan etkilerini de azaltıcı etkileri mevcut. Örneğin sisplatin'in böbreğe hasar verici etkisi mevcutken aynı oranda noni meyvesi ile birlikte alındığında yan etkilerinin azaldığı kreatinin ve üre değerleri üzerinden gösterilmiştir.(Kreatinin ve üre böbrek hasarı için baktığımız en sık iki değer)(2) Peki hangi kanser türlerinde etkili. Belki üç oldu ama öğrenilmesi ve az da olsa akılda kalması için tekrar ve tekrar yazmayı uygun buluyorum. Maalesef günümüz hastalıklarından özellikle kanseri insanlar ağzına almaya bile korktukları bir hastalık haline getirmişler. Lakin artık tedavisinin neredeyse mümkün olduğunu deneyim ve tecrübelerle mümkün olduğunu görmek beni mutlu ettiği gibi hem de başkalarının bu konuda yeterince bilinçlenmesini çok fazla arzulamaktayım. Yakın tarihli bir çalışmada akciğer kanseri ve kolon kanseri üzerine içindeki altı aktif madde ile inhibitör etkili olduğu(3); yemek borusu kanseri üzerinde hem önleyici hem iyileştirici etkisinin olduğu(4); Yüzde onluk noni meyvesi suyu bile meme kanseri yayılımını engellediği(5); ve doksorobisin tedavisinde etkiyi artırdığı(6); aynı şekilde rahim ağzı kanserinde de sisplatin tedavisinin etkisini artırdığı(7) bilinen bazı özelliklerinden bir kaçı.

     Vücutta LDL değerlerini azaltarak(8) ve lipit metabolizmasını düzenleme ve lipit biyosentezi inhibizsyonu ile ateroskleroza (yani damarlarda yağlanmaya) karşı koruduğu bu şekilde kalp krizine karşı koruyucu etkisi olduğu; hatta kalp hastalıklarına karşı potansiyel bir ilaç olrak kullanılabileceği düşünülmekte.(9) Buraya ilginç bir hikaye eklemek isterim. Önceki yazılarımda anlattı isem affola. Ankara'da çalışan bir nefroloji profesörümüz birlikte oturduğumuz bir dost meclisinde noni meyvesinden bahsederken şu şekilde bahsediyordu. Hindistan'da kardiyoloji ve Kalp-Damar Cerrahi doktorları noni meyvesinin yetiştiği ve tüketildiği bölgelerde doktorluk yapmadığını belirtmişti. Nedenini sorduğumuzda ise "Noni meyvesi tüketilen bölgelerde kalp krizi geçiren hasta yok denecek kadar az olduğu için çok hasta potansiyeli de yok adamlar para kazanamıyor o yüzden o bölgeleri çok tercih etmiyorlar." demişti.

     Noni meyvesinin bilişsel etkileri de bir o kadar fazla aslında. Alternatif tıbbın babası sayılan Abbas Qutabi dinlediğim bir konuşmasında "noni meyvesi doğal yoldan NO(nitrik oksit) salıyor. NO ise sinirsel hücre sağlığında çok önemli bir aktivatördür." diyordu. İsteyenler internette aradığında bulabilirler. Bir çok bilim adamı özellikle sarı kantaron, ginko biloba ismiyle bilinen mabet ağacı bitkisi, pembe kız zakkumu, kedi otu, limon otu ve noni meyvelerinin özellikle MOA-A ve MOA-B inhibitörü olarak antidepresan etkileri bulunmakta ve ankiyete ile depresyon tedavisinde kullanmakta.(10) Bununla beraber ratlarda yapılan çalışmalar psikotik hastalıklarda da potansiyel etkilere sahip olduğunu(11); öğrenme ve hafızada etkili beyin bölgesi olarak bilinen hipokampal dentat girus bölgesini aktifleştirdiğini(12); beyin hasarına bağlı iskemik olaylarda beyni korduğunu(13) bir çok çalışma bulmuştur. Bununla birlikte artık günümüzün hastalıklarından sayılan Alzheimer hastalığında sadece yavaşlatmamakla kalmayıp geri döndürülebilir bir hâle getirdiği için diğer tedavilere ek alternatif bir tedavi olarak sunulduğunu da (14) biliyoruz. 

    Bunlarla birlikte yara iyileştirme etkisi(15), immün sistemi koruyucu etki(16), karaciğer koruyucu etki(bunu özellikle yazma gereksinimi duydum çünkü çoğu bitkisel tedavi maalesef doğaldan bir şey olmaz aklı ile -yarım doktor candan alır- bilmeyen halktan insanlar miktarı bilmeden verdikleri bazı bitkilerle hastayı karaciğer yetmezlik komasına koyarak hastaneye getirebiliyor ve -bir maalesef daha- doktora bitkisel tedavi uyguladıklarını ya korktuklarından ya da tedavilerine çok güvendiklerinden söylemiyorlar. Bu yüzden özellikle dahiliye ve enfeksiyon doktorlarını çok fazla zora sokabiliyorlar. Ama noni meyvesi burda çoğu bitkisel tedavi ile arasına büyük bir fark koymakta. Noni bitkisinden zehirlenebilmeniz için iki litre kadar içmeniz gerekir bu da imkansıza yakındır.)(17), antioksidan/(18) ve antiinflamatuar(19) etkilere ve daha bir çok etkiye sahiptir. 

     Ayreten hem antibakterial(20) hem antifungal(21) hem de antiviral(22) etkileri de bulunmuştur. Bu sayede aslında güçlü bir koruyucu etki sağlamaktadır. Çünkü enfeksiyona yakandığınızda yüzde doksan dokuz sebeple enfeksiyonunuz ya bakteriel ya viral ya da fungal sebepli bir organizma kaynaklıdır.

     Bir kaç da hastalık üzerindeki etkisinden bahsedip noni konusunu kapatmak istiyorum artık. Öncelikle hipertansiyonda nitrik oksitin damarları gevşetme ve yağlanmayı azaltıcı etkisi ile düşürdüğünü ve düzenli kullanımlarla tansiyonun regüle edildiği ispat edildi(23)

     Ciltte topikal kullanımda ultraviyole ışınlara bağlı deri hasarlarını azalttığı(24) ve bunula da kalmayıp cilt kırışıklıklarını azalttığı, gerginleştirip sıkılaştırdığı ve bunlarla birlikte hiç bir hasara da yol açmadığı tespit edilmiş.(25) Diyabet ve osteartirit hastalarında da etkisi olduğunu geçen yazımızda da vurgulamıştık.

     Diğer bir çok bitki tedavisinden ayıran başka bir özeliği ise impotans yani erkeklerde iktidarsızlıkta kulanılması. Bunun için kullanılan yasa dışı maddelerin metabolitleri idrarda gözükmediği gibi hastalarda ortalama %21 güç kaybının önlenmesi raporlanmıştır. Spor ile birlikte kulanımında da etkisi olduğu ayrıca ispatlanmış.(26) Bu hem yasa dışı ilaç kullanımını azaltmak için hem de doğal yollarla insanların cinsel hayatını düzene sokması için çok büyük bir şans.

(1)Hirazumi A, Furusawa E. An immunomodulatory polysaccharide-rich substance from the fruit juice of Morinda citrifolia (noni) with antitumour activity. Phytotherapic Research.1999;13(5):380-87.

(2)Karamcheti SA, Satyavati D, Subramanian NS, Pradeep HA, Pradeep KC, Deepika PG. Chemoprotective effect of ethanolic extract of Morinda citrifolia against Cisplatin induced nephrotoxicity. The Pharma Innovation. 2014;3(1): 84-91.

(3)Lv L, Chen H, Ho CT, Sang S. Chemical components of the roots of noni (Morinda citrifolia) and their cytotoxic effects. Fitoterapia. 2011;82(4):704-8.

(4)Stoner GD, Li S, Claire S, Claudio R, Kristen S, Steven C. Multiple berry types prevent n-nitrosomethylbenzylamine induced esophageal cancer in rats. Pharm Res. 2010;27(6):1138-45

(5)Hornick CA, Myers A, Sadowska KH, Anthony CT, Woltering EA. Inhibition of angiogenic initiation and disruption of newly established human vascular networks by juice from Morindacitrifolia (noni). Angiogenesis. 2003;6(2):143-9.

(6)Taskin EI, Kadriye AD, Aysegul K, Esma O, Husniye D, Hakan E. Apoptosisinducing effects of Morinda citrifolia L. and doxorubicin on the ehrlich ascites tumor in Balb-c mice. Cell Biochem Funct. 2009;27(8):542-6.

(7)Gupta RK, Banerjee A, Pathak S, Sharma C, Singh N. Induction of mitochondrial-mediated apoptosis by Morinda citrifolia (noni) in human cervical cancer cells. Asian Pac J Cancer Prev. 2013;14(1):237

(8)Kamiya K, Tanaka Y, Endang H, Umar M, Satake T. Chemical constituents of Morinda citrifolia fruits inhibit copper induced low-density lipoprotein oxidation. Journal of Agriculture and Food Chemistry. 2004;52(19):5843-8.

(9)Mandukhail SR, Nauman A, Anwarul HG. Studies on anti-dyslipidemic effects of Morinda citrifolia (noni) fruit, leaves and root extracts. Lipids in Health Dis. 2010;9(88):1-6.

(10)Deng S, West BJ. Antidepressant effects of Noni fruit and its active principals. Asian Journal of Medical Sciences. 2011;3(2):79-83.

(11)Pandy V, Megala N, Zahurin M. Antipsychotic-like activity of noni (Morinda citrifolia Linn.) in mice. BMC Complementary and Alternative Medicine. 2012;12(1):186.

(12)Muto J, Lee H, Akemi U, Fumiyuki I, Makoto O, Toshio M. Morinda citrifolia fruit reduces stress induced impairment of cognitive function accompanied by vasculature improvement in mice. PhysiolBehav. 2010;101(2):211-7.

(13)Harada S, Wakako FH, Kohei K, Yoshiyuki M, Toshiko S, Shogo T. Morinda citrifolia fruit juice prevents ischemic neuronal damage through suppression of the development of post-ischemic glucose intolerance. J Nat Med. 2010;64(4):468-73.

(14). Uma G, Maheswari SU. Neuroprotective effects of polyherbal formulation (Indian) on noni scopolamine-induced memory impairment in mice. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. 2014;6(1):354-57

(15)Rasal VP, Arulmozhi S, Purnima A, Sridhar Y. Wound healing and antioxidant activities of Morinda citrifolia leaf extract in rats. IJPT. 2008;7(1):49-52

(16)Nayak S, Mengi S. Immunostimulant activity of Noni (Morinda citrifolia) on T and B lymphocytes. Pharm Biol. 2010;48(7);724-31.

(17)Wang MY, Diane N, Gary A, Jarakae J, West B. Liver protective effects of Morinda citrifolia (noni). Plant Foods Hum Nutr. 2008;63(2):59-63.

(18)Zin ZM, Hamid AA, Osman A. Antioxidative activity of extracts from Mengkudu (Morinda citrifolia L.) root, fruit and leaf. Food Chemistry. 2002;78(2):227-31

(19)Mckoy MG, Everton AT, Oswald RS. Preliminary Investigation of the antiinflammatory properties of an aqueous extract from Morinda citrifolia (noni). Proc West Pharmacol Soc. 2002;2002(45):76-8.

(20)Usha R, Sangeetha S, Palaniswamy M. Antimicrobial activity of a rarely known species, Morinda citrifoliaL. Ethnobotanical Leaflets. 2010;14(2012): 306-11.

(21)Jainkittivong A, Butsarakamruha T, Langlais RP. Antifungal activity of Morinda citrifolia fruit extract against Candida albicans. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod. 2009;108(3):394-8.

(22)Umezawa K. Isolation of 1-methoxy-2-foremyl-3-hydroxyanthraquinone from M citrifolia and neoplasm inhibitors containing the same. Japan Kokai Tokyo Koho JP. 1992;6(87):736 (94-87,736) 1992; Appl: 92-264-311 07.

(23)Palu AK, Raevonne AS, West BJ, Norman K, Jensen J. The effects of Morinda citrifolia L. Noni on High Blood Pressure: A Mechanistic Investigation and Case Study. Functional Food and Health. 2008c;993(39):446-53

(24)West BJ, Sixin D, Afa KP, Jensen CJ. Morinda citrifolia Linn. (Rubiaceae) leaf extracts mitigate UVB-induced erythema. J Nat Med. 2009b;63(3):351-4.

(25)West BJ, Rachel AS. Efficacy of a Morinda citrifolia Based Skin Care Regimen. Current Research Journal of Biological Sciences. 2012;4(3):310-14.

(26)Palu AK, Seifulla RD, Brett JW. Morinda citrifolia L. (noni) improves athlete endurance: Its mechanisms of action. Journal of Medicinal Plants Research. 2008b;2(7):154-8.

Yorumlar

Popüler Yayınlar