Kalp İçin Ginseng

      Ginseng benim çok hoşuma gitti aslında ama duygularım ile insanların bıkma ihtimali arasında kaldığım için şimdilik ginseng için bu yazımdan sonra küçük bir ara veriyorum. Bu yazıda özellikle kalp damar hastalıkları üzerindeki etkisinden bahsedeceğim. Malum kalp ve damar hastalıkları son on yılın en çok yayılan enfektif olmayan hastalıkları arasında ilk üç listesinden hiç çıkmıyor. Maalesef hastalığa bağlı ölümlerin de %30'u gibi büyük bir ölümcüllüğü mevcut. Bunları yazmama gerek bile yok aslında. Çünkü günümüzde ailesinde kalp hastalığı olmayan kimse kalmadı. Bunu bile düşünürsek aslında kalp hastalıklarının ne kadar çok oluğunu anlayabiliriz.

     Dip not olarak eklemek istiyorum şu anda neredeyse her ailede olan hastalıklar. hipertansiyon, kalp hastalığı, şeker hastalığı, günümüz için yaşlılarda gelecekte orta yaşlılarda da görüleceğini düşündüğümüz alzheimer(bunama) hastalığı ve kanser. Özellikle korona sonrası kalp ve damar hastalıklarında artış mevcut dikkat etmenizde ve koruyucu sağlık yöntemlerini kullanmanızda fayda var.

     Öncelikle kalp damar sistemi için değil sadece aslında 1998 nobel ödülü yaşam molekülü ismini alan NO(nitrik oksit) isimli maddenin üretimini arttırması.(1) Maalesef noni gibi sıfırdan üretemiyor ama üretimini arttırmak da önemli. Böylelikle noni gibi damarların rahatça gevşemesini sağlıyor. Bununla beraber düzenli kullanımda (ortalama doksan gün) kalp yetmezliğine gitmiş kalpteki tıkanıklığı azaltıyor ve kalbin çalışma gücünü de artırıyor.(2)

     Antioksidan özelliği olan ginsengin kalpteki oksitlenmeyi de azaltıyor.(3) Bu şekilde kalbin ritmini düzene koyuyor. Kalpte CK-MB düzeylerini normale çekiyor ve kalbin stresini minimum seviyeye çekmeye başlıyor. Burada özellikle etkili olan ginsenoid Rb1 ve K1 maddeleri hasarı düzenlerken kalbin işlevlerini de bozmuyor kardiyak apoptozu azaltıyor(4)

     Şu örnekle anlaşılacaktır diye umuyorum. Normalde vücutta hasarı düzeltirken bir ölçü yoktur toptan yıkıp toptan yapar. Lakin ginseng buna izin vermiyor sadece hasarlı bölgeyi düzenlemeye çalışıyor ve hasar almayan kısımlara en az hasar gelecek şekilde müdahale ediyor.

     Ginsengin bir başka özelliği ise aslında adaptojen bir meyve olması. Nedir adaptojen meyve? Vücudu hemostazı olan değerlerde tutmaya yarayan maddelere adaptojen diyoruz. anlayacağınız bir madde tansiyon üzerine adaptojen ise tansiyon yükseldiğinde düşürür; düştüğünde ise yükseltir. Ki ginsengin tansiyon üzerindeki bu adaptojen özelliği kanıtlanmıştır zaten(5)

     Bu özellik kalp damar hastalıklarının kontrolünde ginsenge çok fazla bir önem veriyor. Çünkü bu özellik kalbi korumada sadece tansiyon için değil buna ek olarak kanın pıhtılaşması mekanizasında da geçerli. Bazı ginsenoidlerin hem antiplatelet hem de antitrombotik etkileri beraber bulunmakta(6). Böylelikle kan ne tamamen sulanıp su gibi burnunuzdan akıyor veya vücudunuzda kanamaya bağlı morarmalar oluyor ne de pıhtılaşmaya bağlı kalp krizi veya inme gibi hastalıklara sebep oluyor. Önemli olan zaten vücudun dengede olmasıdır.


(1)Kim Y.M., Namkoong S., Yun Y.G., Hong H.D., Lee Y.C., Ha K.S., Lee H., Kwon H.J., Kwon Y.G., Kim Y.M. Water extract of Korean red ginseng stimulates angiogenesis by activating the PI3K/Akt-dependent ERK1/2 and eNOS pathways in human umbilical vein endothelial cells. Biol. Pharm. Bull. 2007;30:1674–1679. 

(2)Luo P., Dong G., Liu L., Zhou H. The long-term consumption of ginseng extract reduces the susceptibility of intermediate-aged hearts to acute ischemia reperfusion injury. PLoS One. 2015;10:e0144733.

(3)Lim K.H., Ko D., Kim J.H. Cardioprotective potential of Korean Red Ginseng extract on isoproterenol-induced cardiac injury in rats. J. Ginseng Res. 2013;37:273–282.

(4)Mancuso C, Santangelo R. Panax ginseng and Panax quinquefolius: From pharmacology to toxicology. Food Chem Toxicol. 2017 Sep;107(Pt A):362-372. doi: 10.1016/j.fct.2017.07.019. Epub 2017 Jul 8. PMID: 28698154; PMCID: PMC7116968.

(5) Chung C.H., Hong S.P., Cho S.H., Hong J.G., Lee Y.K., Lim G.H., Yang W.H., You H.J., Woo S.C., Choi C.H. Influence of total ginseng saponin on contractile responses of vasoconstrictors in the isolated rat aorta. Kor Circ J. 1999;29(9):976–984.

Yorumlar

Popüler Yayınlar