Armut ve Antioksidan etkisi

Uzun zamandır bitkiler hakkında yazmıyordum. Doktor bir arkadaşımın benim yazımı kendi yazısı gibi paylaşması çok rahatsız etmişti ve bırakmıştım. Sonra bu tip insanların her sektörde olduğunu öğrendim ve geri dönmem lazım diyerek geri yazmaya başlamak istedim. 

En son da armut üzerine yazdığım için oradan devam ediyorum. Diğer meyveler gibi armut, antiinflamatuar, antioksidan, antitussif ve idrar söktürücü özelliklere sahip bir meyve. Ve bitkisel ilaç olarak kabul edilmiş bir meyve türü.(1) Özellikle de Çin ve Güney Kore taraflarında yetişen türleri. Neden diye sorarsanız oralarda armut üzerine yapılan çalışmalar daha fazla.

Daha çok kabuğunda faydası olduğunu yazmasına rağmen yazılar; karşıma ilk çıkan çalışma, armut yapraklarının atopik dermatit üzerine etkili olduğuna dair bir çalışma oldu(2). Bilim hayvanları üzerinde etkili olup olmadığını göstermek için önce atopik dermatit hastası yapıp sonra tedavi etmişler. Bununla birlikte başka bir çalışmada ise metabolik sendromda tedaviyi destekleyici olduğu bulunmuş(3). Yani biraz daha açarsak; hipertansiyon, insülin direnci ve kilo artımına bağlı gelişen bir tablo olan metabolik sendrom, armut özü ile daha çabuk iyileşebilir bir duruma geçiyor. Armut ile yapılmış bin çalışmadan özellikle bunu seçme sebebim ise günümüzün en çok görülen sendromlarından biri olması.

Peki, bu durumlar nasıl gerçekleşmekte? Diğer meyvelerde sıraladığımız gibi bitkinin içindeki onlarca fitokimyasal hastalık mekanizmasındaki enzimlerin düzenlenmesi ile vücutta hastalıkların oluşmasını ve bağışıklık sisteminin rayına oturmasını sağlıyor(4). Aslında temel mantık aynı yine; antioksidan mekanizma aktive edilerek iyi enzimlerin artışını ve artışı istenmeyen başka enzimlerin azaltmasını genetik olarak düzenleme sağlıyor.

Sadece bununla da kalmıyor aslında antioksidan mekanizmasını aktive ettiği için –daha doğrusu düzgün çalıştırdığı için – multipl skleroz, aizheimer, benign prostat hipertrofisi gibi bir çok hastalıkta da yarar sağlıyor(5).

Hepinize sağlıklı ve afiyet içinde bir hayat diliyorum…

 

(1)Lee, C.-E., Kim, Y.-H., Lee, B.-G., Lee, D.-H., 2010. Antioxidant effect of the fraction isolated from Pyrus ussuriensis Leaves. Journal of Korean Forest Society 99, 885-890.

(2) Cho K, Parveen A, Kang MC, Subedi L, Lee JH, Park SY, Jin MR, Yoon H, Son YK, Kim SY.Phytomedicine. 2018 Sep 15;48:76-83. doi: 10.1016/j.phymed.2018.05.006. Epub 2018 May 8.PMID: 30195883 

(3) Mahdy NE, Abdel-Baki PM, El-Rashedy AA, Ibrahim RM.Plant Foods Hum Nutr. 2023 Jun;78(2):383-389. doi: 10.1007/s11130-023-01069-3. Epub 2023 May 23.PMID: 37219720 

(4) Pakdeechote P, Bunbupha S, Kukongviriyapan U, Prachaney P, Khrisanapant W, Kukongviriyapan V. Asiatic acid alleviates hemodynamic and metabolic alterations via restoring eNOS/iNOS expression, oxidative stress, and inflammation in diet-induced metabolic syndrome rats. Nutrients. 2014;6(1):355–370. doi: 10.3390/nu6010355. 

(5) Abdel-Daim MM, El-Tawil OS, Bungau SG, Atanasov AG (2019) Applications of antioxidants in metabolic disorders and degenerative diseases: mechanistic approach. Oxid Med Cell Longev 2019:4179676. 10.1155/2019/4179676 

Yorumlar

Popüler Yayınlar