Armut ve Antioksidan etkisi
Uzun zamandır bitkiler hakkında yazmıyordum. Doktor bir arkadaşımın benim yazımı kendi yazısı gibi paylaşması çok rahatsız etmişti ve bırakmıştım. Sonra bu tip insanların her sektörde olduğunu öğrendim ve geri dönmem lazım diyerek geri yazmaya başlamak istedim.
En
son da armut üzerine yazdığım için oradan devam ediyorum. Diğer meyveler gibi armut,
antiinflamatuar, antioksidan, antitussif ve idrar söktürücü özelliklere sahip
bir meyve. Ve bitkisel ilaç olarak kabul edilmiş bir meyve türü.(1) Özellikle
de Çin ve Güney Kore taraflarında yetişen türleri. Neden diye sorarsanız
oralarda armut üzerine yapılan çalışmalar daha fazla.
Daha çok kabuğunda faydası olduğunu
yazmasına rağmen yazılar; karşıma ilk çıkan çalışma, armut yapraklarının atopik
dermatit üzerine etkili olduğuna dair bir çalışma oldu(2). Bilim hayvanları üzerinde
etkili olup olmadığını göstermek için önce atopik dermatit hastası yapıp sonra
tedavi etmişler. Bununla birlikte başka bir çalışmada ise metabolik sendromda
tedaviyi destekleyici olduğu bulunmuş(3). Yani biraz daha açarsak;
hipertansiyon, insülin direnci ve kilo artımına bağlı gelişen bir tablo olan
metabolik sendrom, armut özü ile daha çabuk iyileşebilir bir duruma geçiyor. Armut
ile yapılmış bin çalışmadan özellikle bunu seçme sebebim ise günümüzün en çok
görülen sendromlarından biri olması.
Peki, bu durumlar nasıl
gerçekleşmekte? Diğer meyvelerde sıraladığımız gibi bitkinin içindeki onlarca
fitokimyasal hastalık mekanizmasındaki enzimlerin düzenlenmesi ile vücutta
hastalıkların oluşmasını ve bağışıklık sisteminin rayına oturmasını
sağlıyor(4). Aslında temel mantık aynı yine; antioksidan mekanizma aktive
edilerek iyi enzimlerin artışını ve artışı istenmeyen başka enzimlerin
azaltmasını genetik olarak düzenleme sağlıyor.
Sadece bununla da kalmıyor
aslında antioksidan mekanizmasını aktive ettiği için –daha doğrusu düzgün
çalıştırdığı için – multipl skleroz, aizheimer, benign prostat hipertrofisi
gibi bir çok hastalıkta da yarar sağlıyor(5).
Hepinize sağlıklı ve afiyet
içinde bir hayat diliyorum…
(1)Lee, C.-E., Kim, Y.-H., Lee, B.-G., Lee, D.-H., 2010.
Antioxidant effect of the fraction isolated from Pyrus ussuriensis Leaves.
Journal of Korean Forest Society 99, 885-890.
(2)Phytomedicine. 2018 Sep 15;48:76-83. doi:
10.1016/j.phymed.2018.05.006. Epub 2018 May 8.PMID: 30195883
(3) Plant Foods Hum Nutr. 2023 Jun;78(2):383-389. doi:
10.1007/s11130-023-01069-3. Epub 2023 May 23.PMID: 37219720
(4) Pakdeechote P,
Bunbupha S, Kukongviriyapan U, Prachaney P, Khrisanapant W, Kukongviriyapan V.
Asiatic acid alleviates hemodynamic and metabolic alterations via restoring
eNOS/iNOS expression, oxidative stress, and inflammation in diet-induced
metabolic syndrome rats. Nutrients. 2014;6(1):355–370. doi: 10.3390/nu6010355.
(5) Abdel-Daim MM,
El-Tawil OS, Bungau SG, Atanasov AG (2019) Applications of antioxidants in
metabolic disorders and degenerative diseases: mechanistic approach. Oxid Med
Cell Longev 2019:4179676. 10.1155/2019/4179676
Yorumlar
Yorum Gönder