Narın Kalbi Koruyucu Etkisi
Narın kadim bir meyve olmasının yanında bilimin narı çok geç fark etmesi daha doğrusu batı tıbbının narı çok geç fark etmesi çok acı verici aslında. Neredeyse tüm kadim dinlerde övgü ile sağlık ve güzellikle bir arada anılan bir meyvenin aslında daha çabuk araştırılmasını beklerdim lakin batı bilimi özellikle Rönesans sonrasında dini basmakalıp her şeyi toptan yok saymasının zararlarını narın ne kadar mühim bir meyve olduğunu çok geç fark ederek bir kere daha anlıyor.
Dini basmakalıp şekilde
kabullenmenin afyon etkisi yapıp sosyal hayatı yavaşlattığı gibi; dini kökten
yok sayıp bilimi temelsiz bir şekilde kabullenmek de bilimin hızını kesip
hayatı aynı şekilde yavaşlatmış. Nar ile ilgili Pubmed’de ilk makale 1814’te
yayınlanmış. 1994’e kadar sadece otuz üç makale mevcut. Şu anda ise üç binin
üzerinde makale var. Batı biliminin en sevmediğim yanlarından biri de bu. Her
şeyi kendisi bulmaya çalışmış, Çin tıbbı gibi diğer tıbbi yöntemleri geç kabul
etmiş.
Narın antioksidan,
anti-inflamatuar, antikanserojenik ve antibakteriyel gibi birçok etkisi
mevcut.(1) Ama ben bugün daha çok kalp ve damar hastalıkları üzerine olan
etkisinden bahsetmeyi düşünüyorum. Geçen yazılarımda bahsettiğim üzere narın
kalp ve damar sistemi üzerine etkisi öncelikle antosiyanin taşıması ile
alâkalı. Diğer kırmızı mor meyveler gibi narda da yoğun miktarda antosiyanin
bulunmakta. Bununla beraber diğer etkileri genel olarak beş başlıkta
inceleyebiliriz.
Aslında antioksidan
etkisi en temel kalbi koruyucu etkilerinden biri çünkü oksidatif strese maruz
kalan vücut daha çabuk yıpranıyor. İkinci özelliği de damar içi yağlanmayı
azaltması(2) Damar içi yağlanmayı azaltması kalp krizi riskini bir yandan azaltırken
bir yandan da damar içi tansiyonun düşmesini sağlıyor.
Damar için
en gerekli maddelerden biri malumunuz nitrik oksit. Nar da nitrik oksit salınımını
artırarak da kalbi koruyor.(3) Sadece bununla kalmayıp kanın damarda
pıhtılaşmasını da engelliyor. Araştırmalar gösteriyor ki düzenli nar tüketimi
LDL miktarını azaltırken, HDL miktarını da artırıyor. Bununla da birlikte damar
içi oluşan köpük hücre oluşumunu da %44 oranında düşürüyor.(4)
Belki de
günümüzde en çok ihtiyacımız olan bir diğer özelliği ise ilaçlar ve sigaranın
neden olduğu kardiyotoksik etkileri azaltmasıdır. Özellikle okuduğum bir yayın
insanın her gün yarım bardak nar suyu içmesini gerekli kılıyor. Yapılan araştırmaya
göre 30 gün boyunca nar suyunun hayvanların suyuna katılarak verilmesi
verilmeyenlere göre kalbin büyümesini engellediğini ispatlamış.(5)
(1) Wang D, Özen C, Abu-Reidah IM,
Chigurupati S, Patra JK, Horbanczuk JO, Jóźwik A, Tzvetkov NT, Uhrin P,
Atanasov AG. Vasculoprotective Effects of Pomegranate (Punica granatum L.). Front Pharmacol. 2018 May 24;9:544.
doi: 10.3389/fphar.2018.00544. PMID: 29881352; PMCID: PMC5977444.
(2) Gil M. I., Tomás-Barberán F. A.,
Hess-Pierce B., Holcroft D. M., Kader A. A. (2000). Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with
phenolic composition and processing. J. Agric. Food Chem. 48, 4581–4589. 10.1021/jf000404a
(3) de Nigris F.,
Williams-Ignarro S., Botti C., Sica V., Ignarro L. J., Napoli C. (2006). Pomegranate juice reduces oxidized low-density lipoprotein downregulation
of endothelial nitric oxide synthase in human coronary endothelial cells. Nitric Oxide 15, 259–263. 10.1016/j.niox.2005.12.004
(4) Aviram M., Dornfeld
L., Rosenblat M., Volkova N., Kaplan M., Coleman R., et al. . (2000). Pomegranate juice consumption reduces oxidative stress, atherogenic
modifications to LDL, and platelet aggregation: studies in humans and in atherosclerotic
apolipoprotein E-deficient mice. Am. J. Clin. Nutr. 71, 1062–1076. 10.1093/ajcn/71.5.1062
(5) Al Hariri M.,
Zibara K., Farhat W., Hashem Y., Soudani N., Al Ibrahim F., et al. . (2016). Cigarette smoking-induced cardiac hypertrophy, vascular inflammation and
injury are attenuated by antioxidant supplementation in an animal model. Front. Pharmacol. 7:397. 10.3389/fphar.2016.00397
Yorumlar
Yorum Gönder