Narın Kalbi Koruyucu Etkisi

      Narın kadim bir meyve olmasının yanında bilimin narı çok geç fark etmesi daha doğrusu batı tıbbının narı çok geç fark etmesi çok acı verici aslında. Neredeyse tüm kadim dinlerde övgü ile sağlık ve güzellikle bir arada anılan bir meyvenin aslında daha çabuk araştırılmasını beklerdim lakin batı bilimi özellikle Rönesans sonrasında dini basmakalıp her şeyi toptan yok saymasının zararlarını narın ne kadar mühim bir meyve olduğunu çok geç fark ederek bir kere daha anlıyor.

     Dini basmakalıp şekilde kabullenmenin afyon etkisi yapıp sosyal hayatı yavaşlattığı gibi; dini kökten yok sayıp bilimi temelsiz bir şekilde kabullenmek de bilimin hızını kesip hayatı aynı şekilde yavaşlatmış. Nar ile ilgili Pubmed’de ilk makale 1814’te yayınlanmış. 1994’e kadar sadece otuz üç makale mevcut. Şu anda ise üç binin üzerinde makale var. Batı biliminin en sevmediğim yanlarından biri de bu. Her şeyi kendisi bulmaya çalışmış, Çin tıbbı gibi diğer tıbbi yöntemleri geç kabul etmiş.

     Narın antioksidan, anti-inflamatuar, antikanserojenik ve antibakteriyel gibi birçok etkisi mevcut.(1) Ama ben bugün daha çok kalp ve damar hastalıkları üzerine olan etkisinden bahsetmeyi düşünüyorum. Geçen yazılarımda bahsettiğim üzere narın kalp ve damar sistemi üzerine etkisi öncelikle antosiyanin taşıması ile alâkalı. Diğer kırmızı mor meyveler gibi narda da yoğun miktarda antosiyanin bulunmakta. Bununla beraber diğer etkileri genel olarak beş başlıkta inceleyebiliriz.

     Aslında antioksidan etkisi en temel kalbi koruyucu etkilerinden biri çünkü oksidatif strese maruz kalan vücut daha çabuk yıpranıyor. İkinci özelliği de damar içi yağlanmayı azaltması(2) Damar içi yağlanmayı azaltması kalp krizi riskini bir yandan azaltırken bir yandan da damar içi tansiyonun düşmesini sağlıyor.

     Damar için en gerekli maddelerden biri malumunuz nitrik oksit. Nar da nitrik oksit salınımını artırarak da kalbi koruyor.(3) Sadece bununla kalmayıp kanın damarda pıhtılaşmasını da engelliyor. Araştırmalar gösteriyor ki düzenli nar tüketimi LDL miktarını azaltırken, HDL miktarını da artırıyor. Bununla da birlikte damar içi oluşan köpük hücre oluşumunu da %44 oranında düşürüyor.(4)

     Belki de günümüzde en çok ihtiyacımız olan bir diğer özelliği ise ilaçlar ve sigaranın neden olduğu kardiyotoksik etkileri azaltmasıdır. Özellikle okuduğum bir yayın insanın her gün yarım bardak nar suyu içmesini gerekli kılıyor. Yapılan araştırmaya göre 30 gün boyunca nar suyunun hayvanların suyuna katılarak verilmesi verilmeyenlere göre kalbin büyümesini engellediğini ispatlamış.(5)


(1) Wang D, Özen C, Abu-Reidah IM, Chigurupati S, Patra JK, Horbanczuk JO, Jóźwik A, Tzvetkov NT, Uhrin P, Atanasov AG. Vasculoprotective Effects of Pomegranate (Punica granatum L.). Front Pharmacol. 2018 May 24;9:544. doi: 10.3389/fphar.2018.00544. PMID: 29881352; PMCID: PMC5977444.

(2) Gil M. I., Tomás-Barberán F. A., Hess-Pierce B., Holcroft D. M., Kader A. A. (2000). Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processingJ. Agric. Food Chem. 48, 4581–4589. 10.1021/jf000404a

(3) de Nigris F., Williams-Ignarro S., Botti C., Sica V., Ignarro L. J., Napoli C. (2006). Pomegranate juice reduces oxidized low-density lipoprotein downregulation of endothelial nitric oxide synthase in human coronary endothelial cellsNitric Oxide 15, 259–263. 10.1016/j.niox.2005.12.004 

(4) Aviram M., Dornfeld L., Rosenblat M., Volkova N., Kaplan M., Coleman R., et al. . (2000). Pomegranate juice consumption reduces oxidative stress, atherogenic modifications to LDL, and platelet aggregation: studies in humans and in atherosclerotic apolipoprotein E-deficient miceAm. J. Clin. Nutr. 71, 1062–1076. 10.1093/ajcn/71.5.1062

(5) Al Hariri M., Zibara K., Farhat W., Hashem Y., Soudani N., Al Ibrahim F., et al. . (2016). Cigarette smoking-induced cardiac hypertrophy, vascular inflammation and injury are attenuated by antioxidant supplementation in an animal modelFront. Pharmacol. 7:397. 10.3389/fphar.2016.00397

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar