Nar Meme Kanserine Karşı(Nar vs Meme Kanseri)

      Geçen makaleleri karıştırırken "Narın meme kanserini önlemedeki rolü" adlı bir makale gördüm başladım okumaya. Adamlar son yirmi yılda yazılmış yirmi sekiz makaleyi incelemişler bu konu hakkında. Ve sonuçlar narın kanser tedavisinde alternatif tedavi olarak kullanılabileceği yönünde.

     Aslında bunun bir kaç nedeni var. İleride biraz daha açacağım ama nardaki aktif bileşenlerin anti-östrojenik, anti-proliferatif, anti-anjiyogenetik, anti-metastatik gibi etkileri mevcut.

     Meme kanseri malum özellikle kanserden ölümde kadınlarda ikinci sırada. Ve yıllık teşhis sayısı global çapta milyonları buluyor artık. Bunun en kötü yanı ise çoğunluğun bizim ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde olması. İyi yanı ise meme kanserine bağlı ölümlerin yaklaşık üçte ikisini diyet değişiklikleri ile önleyebiliyoruz. Yani doğru gıda ile yüzde altmışından fazlasını tedavi edebiliyoruz.(1)

     Narın anti-kanserojen etkisi özellikle hücresel proliferasyonu ve anjiyogenezi modüle ederek yapıyor.(2) Bu ne demek onu kısaca açıklayayım. Günümüz teknoloji kanser tedavileri daha çok bir bölgedeki tüm hücrelere radyasyon ışın vererek veya tüm vücuda karışan ağır ilaçlar verilerek yapılıyor. Yani "Kurunun yanında yaş da yanar." deyiminin bire bir aynısı maalesef. Lakin hücresel proliferasyonu ve anjiyogenezi modüle etmek demek hücresel bazda Yani sadece kanserli hücrelerin çoğalmasını ve yeni damarlar üretmesini düzenlemek demek. Kurunun yanında yaş yanmıyor demek.

     Bir diğer etkileri ise anti-östrojenik etkileri -ki bunu östrojene yanıt veren sinyalleri azaltarak yapıyor.- ve DNA hasarında görevli genleri baskılayarak yapıyor.(3) Yani genlerimizi de düzenliyor. 

     Benim düşüncem kanser genleri yıllardır vücudumuzda zaten olan genlerdi başka bir şey için vücut kullanıyordu lakin çevresel kirlenme o genlerin mekanizmasını bozdu ve bu yüzden temiz besinlerle kendimiz için çevresel kirlenmenin önüne geçtiğimiz için genler eski işine geri döndü. Biz doğru beslenmeye kanser olmadan başlarsak hiç bir zaman kanser olmayız zaten.

(1) Barnard R.J. Prevention of Cancer Through Lifestyle Changes. Evid. Based Complement. Altern. Med. 2004;1:233–239.

(2)Lansky E.P., Newman R.A. Punica granatum (pomegranate) and its potential for prevention and treatment of inflammation and cancer. J. Ethnopharmacol. 2007;109:177-206.

(3)Shirode A.B., Kovvuru P., Chittur S.V., Henning S.M., Heber D., Reliene R. Antiproliferative effects of pomegranate extract in MCF-7 breast cancer cells are associated with reduced DNA repair gene expression and induction of double strand breaks. Mol. Carcinog. 2014;53:458-470.

Yorumlar

Popüler Yayınlar